Hus och skötsel

Föreningen har 22 st hus och här hittar du information om skötsel, föreskrifter, bygglovsärenden med mera. Se fliken "Allmän info", där uppdaterad information är samlad.

  • Planritningar på husen

     

    Viss avvikelse kan förekomma, ritningarna är ej skalenliga

  • Reparation och underhåll


    Reperation och underhåll

    Föreningens resp. bostadsrättsinnehavarens åtaganden

    /share/mime/48/pdf.png Reparation och underhåll
    (reparation-o-underhall.pdf, 164kB)

  • Vinterunderhåll


    VINTERUNDERHÅLL

    Värme i husen

    Vi har vid våra kontroller upptäckt att värmen vintertid i flera hus är alldeles på tok för låg. I en del fall är värmepumpen (där sådan finns) avstängd och radiatorer satta på alldeles för låg värme eller helt avstängda. Husen mår bäst av att ha en inomhustemperatur som i vart fall inte understiger 12 grader. Vi uppmanar därför alla som har värmepump att verkligen använda den. Ställ termostaten på 16 grader, då nyttjas värmepumpen till fullo och dyr tillskottsvärme från radiatorerna blir minimal. Värmepumpen skall givetvis inte stängas av under vintern. (Den skall aldrig stängas av. Termostaten sköter detta med automatik). Därtill måste radiatorerna vara påsatta och ställda på en temperatur inte understigande 12 grader. Det är också lämpligt att ha dörrarna mellan rummen öppna så att värmen kan cirkulera.

    Det har hänt att vi fått frostskador i hus på grund av att värmen varit alldeles för låg. I något fall har detta skett på grund av att jordfelsbrytare löst ut. Därför gäller det att ha koll på den och att inte all el är kopplad via jordfelsbrytaren. Det kan få oanade konsekvenser. Många tror också att det räcker att bara ha frostfritt i husen men så är det alltså inte. Det har hänt att ispropp bildats i avloppet på grund av för låg temperatur i kombination med en läckande packning i toastolen eller säkerhetsventil på varmvattenberedaren. Vattnet får då en möjlighet att frysa i rörledningen under golvet, vilket då orsakar ispropp och till slut översvämning. Alltså en anledning att kontrollera att dessa inte är otäta. Det är inte mycket som behövs för att olyckan ska vara framme.

    Värmekabel

    I vattenledningen finns en värmekabel. Meningen med denna är att hålla vattnet frostfritt under vintern. Som regel tillser föreningen att strömmen till kabeln sätts på när frostvinter nalkas. Detta brukar ske kring månadsskiftet november-december. Vid denna tidpunkt mäter vi också upp funktionen för kabeln. Strömbrytaren för kabeln finns i anslutning till proppskåpet i förrådet, (utom i ett par fall där den sitter under diskbänken). Efter vintern får var och en tillse att värmen stängs av. Naturligtvis bör alla medlemmar själva kontrollera att kabeln har satts på och fungerar. Kranvattnet brukar kännas lite ljummet när kabeln fungerar. I vart fall det första vattnet som tappas upp.

    Vinterväghållning

    Under vintern sköts snöröjning av upphandlad entreprenör. Vid risk för halka även sandning av våra gemensamma vägar. Men alla måste vara medvetna om att våra vägar kanske inte är de som plogas och sandas först. Var därför försiktiga om det nyligen snöat eller frusit på. Det kan vara halt på vissa ställen. Snöröjning till husen och altaner sköter var och en själv. Under vintern snöröjer vi inte alla parkeringsytor utan endast några utvalda. Röjning och sandning av Tanumstrandsvägen sköts av Ertseröds samfällighetsförening via entreprenör. Gångvägar i anslutning till hamnen och hotellet sköts av hotellets driftpersonal.

  • Värmepumpar

     

    2008 gjordes, för att få ett lägre pris än då gällande marknadspris, en gemensam upphandling av värmepumpar. De bostadsrättsinnehavare som anmält sitt intresse för detta erhöll då en värmepump av märket Mitsubishi. Värmepumparna är bostadsrättsinnehavarens egendom och det är därmed ochså varje innehavares ansvar att sköta erforderligt underhåll. Föreningen har vid två tillfällen för att kunna få ett så lågt pris som möjligt för dom som varit intresserade gjort en gemensam upphandling av service. Den senaste servicen utfördes under hösten 2017.

    Här kan du ladda ner en bruksanvisning och rengöringsmanual för Mitsubishi Electric MSZ-GA25VA på norska och en användarmanual på svenska.

    /share/mime/48/pdf.png Brukermanual-GE-Heat (Norsk)
    (brukermanual-ge-heat.pdf, 2MB)

    /share/mime/48/pdf.png Rengjøringsmanual-GE-Heat (Norsk)
    (rengjoringsmanual-ge-heat.pdf, 825kB)

    /share/mime/48/pdf.png Användarmanual (Svensk)
    (anvandarmanual-svensk-.pdf, 7MB)

  • Färgkoder


    Samtliga nedanstående kulörer och recept finns inlagda hos Grebbestad Färg & Marin

    Vit          NCS-S 0502-Y

    Blå         Lasol 9444

    Gul         Lasol 9204

    Rosa       Lasol 9317

    Grå         RAL 7030

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Kontakta oss:

Brf. Tallbacken 
Tanumstrand
457 95 Grebbestad

Postadress:
Tallbacken 23
457 95 Grebbestad

Att: Jan Milke

Mail: jan@jiem.se
Tlf: +46 706 759 675

Utviklet av Imaker as